Jak co nejlépe zařídit pokoj pro malého školáka

Při nástupu dítěte do první třídy je třeba přizpůsobit vybavení dětského pokoje. Ten slouží jako ložnice, obývací pokoj, herna a nově i studovna. Zkuste rozčlenit všechny zóny tak, aby byly dostatečně přehledné i oddělené a vše v konečném výsledku jako celek působilo harmonicky.

Stůl a židle

Při zařizování interiéru zvolte vhodný nábytek do dětského pokoje. Důležitým prvkem se stává klasický či rohový psací stůl a kvalitní židle u okna, kde je přirozené denní světlo. Minimální rozměr pracovní desky je 100 × 60 cm. U rostoucích stolů přizpůsobíte i výšku psací plochy dle aktuální výšky dítěte, oblíbené je i polohování sklonu psací plochy. Přidejte dostatek úložných prostor.

Pohodlná ergonomická židle by měla být nastavitelná, ať můžete regulovat výšku sedáku i sklon zádové opěrky. Vhodné jsou i područky a opěrky hlavy. Osvojení správných sedacích návyků je v nízkém věku opravdu velmi důležité. Optimální výška sedáku je taková, při které má dítě chodidla celou plochou na zemi a kolena svírají pravý úhel. Pravý úhel pak svírají také záda se stehny.

Kvalitní postel

U školáka již můžete sáhnout i po běžném rozměru dětské postele, který je 90 x 200 cm. V nabídce jsou i rostoucí postele. Abyste ušetřili místo a pokoj nebyl stísněný, můžete vsadit na vyvýšené nebo patrové postele, kam zakomponujete různé zásuvky, poličky a skříňky. Pokud to prostor dovolí, pod postelí může být i studijní či herní koutek. Velmi oblíbené jsou postele s úložným prostorem.

Vhodné osvětlení

Další nezbytností pro vypracovávání domácích úkolů je kvalitní osvětlení. Pro praváka dejte stolní lampičku do levého horního rohu. Levákovi ji umístěte naopak do pravého horního rohu. Lampičku můžete připevnit i na poličku nebo ke zdi, aby nezavazela na stole a případně nespadla na zem. Skvělou vychytávkou jsou lampičky s možností naklonění, regulace jasu i barvy světla.

Ponechte hrací koutek

Přestože jde prvňáček do školy, nechte mu prostor ke hraní, kterým se stále rozvíjí. Nechce v pokoji i zónu, která slouží jen ke hrám a odpočinku od školy a starostí. Nezapomeňte, že do hracího koutku patří i vhodné úložné prostory, ve kterých má každá hračka své místo. Pokud vsadíte na sektorový nábytek, můžete jej podle aktuálních potřeb dítěte vhodně přestavovat.

Drobnosti, které děti ocení

Dovolte dětem vylepit na stěny plakáty, samolepky i vlastní výtvory, třeba pomocí kolíčků na šňůru. K vyvěšení je skvělá i nástěnka, kde se dá výzdoba snadno obměňovat a přidat sem můžete i rozvrh hodin. Pro podporu kreativity i smyslu pro povinnost jsou vhodné i kreslící či magnetické tabule.

Grafický návrh vytvořil a nakódoval Shoptak.cz